torsdag 31 mars 2016

Städpatrullen i Hofors

Tre av deltagarna vid städningen 1956.
En aprildag i Hofors. Ett trettiotal pensionärer sluter upp klockan åtta på morgonen med räfsor – Hofors Folkets park ska vårstädas.
Klockan åtta var det samling! 
Både 1955 och 1956 städade pensionärerna parken. Folkets hus-föreningen bjöd på lunch efteråt som lön för mödan. Det är möjligt att städningen gick till så här många andra år också, men i arkivet finns just dessa två åren dokumenterade med foton och tidningsklipp.

1955 var det 33 pensionärer som städade berättar klippet. 
Folkets Hus i Hofors har månat om sin historia och sitt arkiv. Det äldsta materialet är från 1906, det år då föreningen startade på initiativ av den socialdemokratiska ungdomsklubben. Drömmen var ett hus där man kunde hålla möten utan att be någon annan om lov men också ett ställe där folk kunde roa sig.  

Första uppgiften var att skaffa fram en tomt. Tomten köptes av hemmansägaren Erik Norgren i Böle. Den var skogbevuxen, men föreningen hade inte hade råd att köpa den med skog så Norgren fick se till att avverka träden först …

Inför bygget såldes andelar i föreningen för 2 kronor per styck, mot avbetalning! 1909 hade man lyckats få upp en paviljong, ett första Folkets hus.

Redan 1907 hade man satsat på det som skulle bli Folkets park, enligt föreningens egen historik.
Man ville skapa ett ställe där folk kunde ha roligt, men också något som gav inkomster till föreningens skrala kassa. Och det kunde man få genom att ordna danser och fester.

 36 pensionärer slöt upp vid vårstädningen 1956.
Under åren utvidgades Folkets park bit för bit, mycket av arbetet gjordes av frivilliga som ställde upp efter skiftet på bruket. Det var ett tufft jobb eftersom marken varit skog och där fanns mycket sten. Flera i städpatrullen hade varit med redan på den tiden, berättar tidningsklippet här ovan.
Ulla Ejemar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar