måndag 17 mars 2014

Dambandyn i Hälsinglands Idrottsförbund startar på 70-talet

Att damer tidigt spelade bandy i Sverige är dokumenterat, till exempel på fotografier från Nordiska Spelen på Stockholms stadion mellan 1901 och 1926. Men trots stora svenska internationella framgångar, som sex vunna VM-guld av sju möjliga under 2000-talet, spelar dambandyn idag en undanskymd roll. Kanske kan en förklaring vara att dambandyn organiserades relativt sent.

I Hälsinglands Bandyförbund kan vi se exempel på det. Där dyker dambandyn som fenomen upp i årsberättelserna för 1970-71. Då hade Ann Elefalk, Svenska Bandyförbundets dambandykonsulent, under en veckas tid varit i distriktet och "propagerat för dambandy".

Ann Elefalk håller i bandyträningen på Hornbergsskolan på Frösön utanför Östersund 1970. Källa: Hallings foto, Jamtlis Arkiv
Ett år senare finns "DAMBANDY" som en egen ny rubrik i Hälsinglands Bandyförbunds årsberättelse. Där beskrivs att det för första gången 1972-73 har genomförts en bandyturnering för damer inom distriktet. Fem lag hade anmält sig och Arbrå BK vann turneringen. Övriga fyra lag som deltog i turneringen var Bollnäs Motion, Brobergs IF, Edsbyns IF och Ljusdals BK.

Ur Hälsinglands Bandyförbunds årsberättelse för verksamhetsåret 1972-73
I årsberättelsen för 1973-74 berättas att Hälsinglands första dam-DM spelats och att Edsbyns IF vann. Därmed kvalificerade sig Edsbyns IF till SM-turneringen, men väl där förlorade hälsingedamerna första matchen med 1-6 mot Ope. Året därpå, 1974-75, vann Ljusdals BK dam-DM och tog sig ända fram till semifinal i SM, där de dock förlorade mot Katrineholms SK.

Dambandyn får sin egen organisation i och med att en damkommitté inrättas i Hälsinglands Bandyförbund under verksamhetsåret 1975-76. Idag spelar Hälsinglands bandydamer i Team Hälsingland BK i Damallsvenskan Nord. Laget bildades 2009 som ett led i ett samarbete mellan klubbarna Bollnäs, Broberg, Edsbyn och Ljusdal. Laget har sin hemmaarena i Ljusdal.
Camilla Larsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar