måndag 27 maj 2013

Damer mot gubbar i hälsingefotbollen

Fotbollsfest i Voxnabruk 1932.
Klicka för större bild!
Den 25 september 1932 var det upplagt för fotbollsfest på idrottsplatsen i Voxnabruk. Mötet mellan Voxna IF och Arbrå BKs reservlag som rimligen borde ha varit huvudattraktion hamnar lite i skymundan. I stället är det den inledande uppvisningsmatchen som ges störst affischutrymme - Voxna Oldboys tar sig an ett lag helt bestående av damer.

Att kvinnor spelade fotboll så tidigt som 1932 var i och för sig inte helt sällsynt. Oftast var det, precis som i det här fallet, fråga om jippoartade matcher mot manliga veteraner. Det råder ingen tvekan om att oldboysen tar det hela på skämt. Om inte annat så framgår det av laguppställningen där man hittar "artistnamn" som Patron, Tysken, Mjölnaren och Montörn. Den som ska döma matchen är Målarn som följaktligen kan titulera sig domherre.

  
Bild tagen omkring 1920. Fotbollsmatch på Kotorget i Hudiksvall mellan ett damlag och ett veteranlag.

Ett dam- och ett gubblag möts i Färila idrottspark 1942. Klicka för större bild!
Den 16 augusti 1942 kunde man roa sig med att se damer och gubbar drabba samman på fotbollsplanen i Färila. Att marknadsföra tillställningen som "tidernas fotbollsmatch" och "ädel kamp" är naturligtvis ironiskt menat. Skämttävlingar, dragkamp, och fri gammal dans till musik av den populära dansorkestern Orion från Ljusne fanns också med på programmet för den här höstfesten.

Bosse Callström, "Sveriges skickligaste vibrafonist", uppträder i Strömsbruk lördagen den 27 augusti 1955. Dagen därpå blir det handbollsmatch mellan damer och gentlemen. Klicka för större bild!
Handboll hör i och för sig till de lagsporter som tidigast etablerade sig som seriös tävlingsidrott för damer. Redan på 1940-talet utövades sporten i organiserad form av såväl män som kvinnor. Men i Strömbruk 1955 verkar damhandboll fortfarande betraktas som lättsam underhållning. Som uppvärmning inför söndagens seriematch i fotboll bjuds idrottstävlingar, skämttävlingar och handboll mellan damlag och The Gentlemen Tigers.

Genombrottet för damfotboll i Hälsingland kom 1971 när det första distriktsmästerskapet genomfördes. Hudikvalls ABK vann den gången genom att slå Arbrå BK i en rafflande final. Man får ge Hälsinglands Fotbollförbund rätt när de i sin årsberättelse för 1971 skriver: "säkert är att damfotbollen kommit för att stanna".
Jörgen Björk

Hudiksvalls ABK, distriktsmästare 1971. Stående från vänster: Lagledare Rune Granath, Annika Larsson, Lena Sjödin, Birgitta Olsson, Elisabeth Wannberg, Mona Larsson, Monica Strömbom. Knästående från vänster: Inger Skoog, Eva Forsgren, Sigrid Jonsson, Ingrid Thiman, Lena Hjalmarsson, Monica Johansson, Birgitta Nilsson.


torsdag 16 maj 2013

Folkbildande vårfest i Gysinge


På pingstdagen den 15 maj 1910 ställde Föreningen Folkets Hus i Gysinge till med en vårfest. När man ser programpunkterna så anar man att det rörde sig om en ganska seriös, städad och framför allt nykter tillställning.

Horndals Stråkkapell inleder festligheterna redan kl. 9 på morgonen. Sedan följer ett tal av Knut Bergsten som vid den här tiden var ombudsman hos Gävleborgs läns socialdemokratiska partidistrikt. Det är oklart vad det är han ska tala om. Men efter sin tid som expeditionsförare vid Storstrejksutskottet 1909 har han säkert mycket av insikter och erfarenheter att dela med sig av.

Nästa punkt på programmet är ett föredrag av redaktör N. S. Norling (Arbetarbladet) angående arbetarrörelsens och nykterhetsrörelsens kulturella betydelse.

Kl. 4 på eftermiddagen anordnas visserligen en bal som avslutning på festen. Men att förlustelserna i stort sett får stå tillbaka för folkbildningen den här pingsthelgen är alldeles uppenbart.
Jörgen Björk

onsdag 8 maj 2013

Frihet eller tvång - valåret 1944

Den 3 september 1944 talade högerledaren Gösta Bagge i Sagabiografen i Gävle. Tanken var ursprungligen att mötet skulle hållas i det fria men fick, på grund av ruskväder, flyttas inomhus. Det var bara några veckor kvar till valdagen den 17 september.

Världskriget gick mot sitt slut och valet kom mycket att handa om hur Sverige skulle se ut efter freden. Socialdemokraterna, med statsminister Per Albin Hansson i spetsen, propagerade för en bred samverkan - dock avvisades Sveriges kommunistiska parti.

Gösta Bagge pekade på farorna med socialisering, enligt honom skulle ett sådant samhälle vara ett "de mjuka ryggarnas samhälle". Rädslan för kommunismen var fortfarande påtaglig och Sven Linderot, partiets ordförande, fick t ex inte framträda i radion men det fick Gösta Bagge. Den 15 september, kl 19.30 var det dags att slå på radion för att lyssna till partiledarens ord.

De som fick rösta i detta val måste vara 23 år, inte vara under förmyndarskap eller satta i konkurs och inte heller haft långvarigt stöd från fattigvården. För första gången var det möjligt att poströsta.

Valresultatet visade på en kraftig minskning av rösterna för så väl Per Albin Hanssons parti (-7,2 %) som Gösta Bagges (-1,1 %) medan kommunisterna gick starkt fram (+ 6,8 %). Gösta Bagge avgick som högerledare efter valet och efterträddes av Fritiof Domö.
Barbro Eriksson